‘T Pompoenhöfke

Pompoenen

 

De pompoenen komen van oorsprong uit Midden-Amerika en zijn in de 16e eeuw met de handelsschepen naar Europa gekomen. De pompoen behoort tot de familie van de komkommerachtigen, evenals de courgette, komkommer, meloen en augurk. Al deze soorten behoren tot de (sub)tropische gewassen. Als het weer maar lekker warm is met voldoende vocht, krijg je een topopbrengst.

 

Zaaien

Pompoenen en kalebassen kan men binnen zaaien vanaf half april, buiten in de volle grond vanaf half mei. Belangrijk is dat de grond warm (15 oC) is voor een snelle kieming en begingroei. Planten die binnen opgroeien kan men verspenen in kleine bloempotjes en na half mei buiten in de volle grond uit te planten.

 

Planten

De plantjes moeten voldoende ver uit elkaar staan, mede afhankelijk of de planten gaan rangen of niet. De beste afstand is 1m x 1m tot 1,50m x 1,50m. Pompoenen houden van goede grond die goed bemest is. Tijdens de groei is er af en toe regen nodig.

 

Oogsten

Pompoenen en kalebassen kunnen geoogst worden als ze hard zijn. Ze voelen dan glad aan, de steel is verkurkt en ze zijn fel van kleur. Bij twijfel kan men de kalebassen beter een week langer aan de plant laten zitten dan te vroeg oogsten. In het algemeen zijn de eerste vruchten eind augustus rijp bij een vroeg zaaitijdstip en een groeizame zomer. Sommige soorten (Butternut, Muskaat flessenkalebassen) zijn echt later rijp en kunnen op z’n vroegst  half september geoogst worden.

 

Bewaring

Over de bewaring doen vele verhalen de ronde, maar het belangrijkste is dat de kalebas of pompoen zo min mogelijk beschadigd moet zijn. Iedere beschadiging kan uitgroeien tot een schimmelinfectie of rotte plek. Daarnaast kunnen ze niet tegen de vorst, dus bij kans op nachtvorst afdekken of naar binnen halen. Bij kalebassen in huis kan men deze voor de zekerheid in een schaal doen of op een bord/schotel leggen. Mochten ze dan na een plezierige tijd gaan lekken, dan heeft u geen vlekken in het parket of op de tafel.